Göra egen paneer (panir)

Indisk färskost med spenat är en favoriträtt men det är ett trassel med att få tag på färskosten. Att göra egen ost är det lättaste sättet att få tag på den! (Det är ghee i glasburken – också viktigt för slutresultatet)

paneer med ghee i burk

Jag använder ekologisk, lågpastöriserad och ohomogeniserad komjölk med hög fetthalt även om de traditionella indiska recepten utgår ifrån get- och buffelmjölk. (Längtar till den dag då jag kan köpa buffelmjölk i matbutiker. Getmjölk hittar man ju med lite tur)

6 liter mjölk värms upp tills den kokar upp och reser sig vid ca 90 grader (använd en stor kastrull).
2-4 tsk syra per liter mjölk (citronvätska, vinäger (gärna äppelcidervinäger), vassle eller yougurt som i indien). Jag använder dryga 6 msk vinäger till min mjölk. Vinägern tillsätts sakta en matsked i taget med ordentlig omrörning mellan vinäger-skedningen. Ta av från plattan så att mjölken inte blir varmare.

Låt mjölken svalna och vila i en halvtimme. Den behöver separera och svalna lite men ska fortfarande vara varm när den hälls genom en ostduk (jag använder en gammal kökshandduk).

Pressa ostduk och ostmassan i 2-3 timmar. Kan förvaras i vatten i kylskåp.

Vasslen efter paneertillverkning kan inte bli någon ricotta eftersom byggstenarna till ricottan redan är i färskosten. Osten förvaras i vatten och håller två veckor i kylskåpet. I princip kan den frysas också men förändras till det sämre.

Används i ett bra recept för palak paneer.

Mitt favoritrecept kommer från Jasmine och Patric Brännström:

450 gram färsk spenat50 gram ghee alt olja
225 gram paneer i kuber
1 lök, finhackad
2.5 cm färsk ingefära, skalad, finhackad
4 färska tomater
1 tsk chilipeppar
1 msk citronsaft
1 tsk mald koriander
25 gram osaltat smör
1/4 tsk gurkmeja
1/4 tsk salt

Koka spenaten snabbt. Behåll vätskan. Bryn ostbitarna i ghee/olja och låt dem rinna av.
Stek löken och ingerfära i 3-4 minuter i samma olja.
Blanda i tomater och kryddor och koka under lock. Salta.
Efter 3-4 minuter blandas spenat, ost och citronsaft ner. Och lite spenatvatten om alltsammans är för torrt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s