Göra egen ricotta (ricottone) av vassla

Efter ett ostprojekt så finns den värdefulla vasslan kvar och den bär på flera produkter, bla ricotta eller ricottone som det heter när ricottan kommer från vassla. Ricotta betyder ”en andra kokning” på italienska.

Ricottan har ibland blivit makalöst god och ibland inte lyckats gå ihop sig alls. Men den här metoden funkar bäst sä här långt.

vassla som svalnat (om den stått i 24 timmar så behövs ingen vinäger)
salt (1/2 tsk per liter)
vinäger (1/2 tsk per liter)

Koka upp vasslan sakta.

Vid 70 grader tillsätts salt (knappt 1/2 tsk per liter) och låt därefter temperaturen stiga till högst 90 grader.

Försök ligga kvar runt 90 grader tills vätskan ”stiger upp” i kastrullen. Blanda i vinäger som blandats upp med lite vatten (1/2 tsk per liter vassla ) .
Rör ordentligt.

Låt vätskan vila i 10-15 minuter. Eller längre. Ibland tar det timmar för ricottan att gå ihop sig och bilda sina små fluffiga moln.
Håva försiktigt upp ostmassan och låt den rinna av i en ostduk. Låt den svalna och ät den tillsammans med blåbär.

Om det blir nåt kvar så håller den ca 10 dagar i kylskåpet.

2 svar till “Göra egen ricotta (ricottone) av vassla

 1. Hej! Undrar om du kunde ge mig/oss recept på syrade jordärtskockor? Måste man göra eget risvin? Använder du samma lag till citroner?

  • Hejsan! Det här var lite allt möjligt. Kul! Sök på morötter här på bloggen så finns det recept för dem. Det är samma princip (grönsak, salt, vatten) som återkommer om och om igen när man fermenterar i lag. Gäller såväl morötter, jordärtskockor som citroner.
   Och vad gäller kryddor så tar man det man gillar och som passar till den mat man äter ofta. Vi gillar indiskt så därför har vi både morötter och jordärtskockor som fermenterats med indiska kryddor.
   Det går att få igång en fermentering i lag med oväntat lite salt men det är vanskligt och svårt så jag föredrar att följa de klassiska rekommendationerna.
   Risvin är en sorglig historia och svårt att köpa i Sverige sen de senaste besluten (även om jag har hört att vissa asiatiska butiker säljer det igen). Om man inte kan få tag på risvin i butik så återstår att göra det själv 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s