Mina lufttorkade getben – getskinka – mocetta är klara. Å de är underbara.

Underbara getben. Mörkröda. Vackra och goda. Jag har lufttorkat två getben. Ett med norditaliensk kryddning och ett med chaimenkryddor (armenisk kryddmix). Chaimenkryddor och get var mitt experimentben. Alla recept jag hittat var alla varianter på örtkryddor men jag ville testa en annan kombination. Ett lyckokast. Lyckan att äta lufttorkat kött av allra högsta kvalitet.

getben chaimen

De tappade sin vikt på sex veckor, sköljdes i vin, torkade i några timmar, provsmakades och har därefter förvarats vakuumpackade. Getkött är ett så magert kött att fönstret när de är klara är relativt kort och vakuumpackning är ett bra sätt att bibehålla fukten i köttet. Annars gillar jag att låta köttet fortsätta torka och förändras – särskilt för fläskkött med hög fetthalt fungerar ”fortsatt torkning” bra.

färdiga getben2

Bland det godaste jag ätit! Värt allt trassel med att få tag i färskt getkött. Båda är fantastiskt goda och passar med helt olika tillbehör.  Starten beskrivs här.

Jämfört med mitt övningsben (lammproscuitto) så är handhavandet likartat (relativt små ”skinkor”, extrasalt runt benytor) medan smakerna skiljer oerhört mellan de två. Lufttorkat lamm smakar väldigt mycket … lamm. Medan getköttet är mildare och samarbetar med kryddor på ett helt annat sätt. Jag kommer definitivt fortsätta försöka få tag på färsk svensk get.

Annat kött att lufttorka:
Filetto
Bresaola
Coppa
Pancetta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s