Rabarber och vitlök, chili, vinäger

Just nu har jag drygt 20 varianter på lufttorkat kött och så här på sommaren är de goda att äta i tunna skivor ihop med en söt frukt (päron, nektarin, melon) och någonting syrligt. Och det är det där sista … någonting syrligt som fått mig att göra fler inläggningar i vinäger än någonsin förr.
Vinägern ska vara god och jag använder ekologisk vitvinsvinäger eller Kung Markattas äppelcidervinäger.

Vill också testa någonting som växer i Sverige och som det finns i överflöd just nu = rabarber. Gärna något för de grova och träiga stjälkarna som inte går att använda i rabarberpaj.
Det här är en inläggning där rabarbersmaken finns kvar men där all sträv oxalsyra är borta. Det känns mer som en grönsak med goda kryddor. De har stuns och brukar gillas av alla runt bordet.

Det krävs några glasburkar (diska dem och koka dem rena i vatten och ånga).
Skär rabarber i längder som passar glasburken och så att de fyller burken tätt. Koka dem helt kort i max en minut och kyl av dem genast i kallt vatten.

inlagd rabarber

Medan de kallnar så blanda vinäger, vatten, socker, chili, vitlök och senapsfrö i en kastrull och låt det sjuda upp en kort stund.

Packa glasburken, häll på vinägerblandningen. Låt burken svalna helt och stäng locket. Förvaras i kylskåp.

1 bunt rengjorda rabarberstjälkar
2.5 dl ekologisk vitvinsvinäger alt äppelcidervinäger
1.25 dl vatten3 tsk socker
2 krossade vitlökar
1 tsk chiliflingor
1 msk gula senapsfrön

Låt de stå minst ett dygn för att smakerna ska utvecklas.
Gott till lufttorkat kött och ost.

UPDATE:

I en twitterdiskussion med Mia Peterson( @dinkompismia) om mitt recept så berättade jag att jag emellan åt experimenterar med kryddkombinationer på mitt lufttorkade kött så att det ska passa i världens stora kök – medelhavet (inte italienskt, franskt å spanskt det finns ju redan, men östra medelhavet osv), mexikanskt, kinesiskt, japanskt, thailändskt, indiskt osv och att jag tänkte göra ett liknande test på inlagd rabarber i vinäger.

Följande kryddförslag växte fram – men är ännu ej testade:
– dillfrö, pepparrot, svartvinbärsblad
– senapsolja, grön chili, indiska kryddor…
– salt och shiso
– timjan, lagerblad, kryddpeppar och scotch bonnet (chili)
– kanel, kardemumma
– ingefära

Och så Lisa Förare Winblads förslag:
– libbsticka, ingefära

4 svar till “Rabarber och vitlök, chili, vinäger

  1. Grå Papegoja

    Ska det vara två vitlöksklyftor som krossas eller två hela vitlökar?

  2. Grå Papegoja

    Tack, ska bli spännande att pröva. 🙂

Lämna ett svar till Grå Papegoja Avbryt svar