Citron- och älggrässylt … eller är den en marmelad?

Citron och älggräs är magiska ihop. Så det här är en hyllning till både citronen och älggräset. Sylten som bevarar sommaren.
Citroner med tunt skal blir sylt och citroner med tjockt skal mer marmeladliknande.

citron- och älggrässyltFotograf: Jessica Andersdotter http://jessicaandersdotter.se/blogg/

1 kg ekologiska citroner (Lidl har ofta fina till ett bra pris), ca 5-7 beroende på storlek. Gärna citroner som inte har så tjockt skal eftersom tjocka skal ger en mer marmeladig smak.
10-14 blommor älggräs
1.5 liter vatten
2 kg syltsocker med pektin

Koka hela citroner med 5-7 älggräsblommor i 1.5 liter vatten i ca 2 timmar. Låt citronerna svalna i vattnet och stå där över natten. Spara vattnet.
Nästa dag ”hackas” citronerna upp. Jobba direkt över en bunke eftersom fruktköttet rinner ut när citronerna öppnas. Skär bort ändarna. Om det finns kraftiga frukttrådar på insidan av skalen så ta bort dem. Citronkärnor plockas också bort. Finhacka skalen och lägg dem i bunken. Släng den första omgången älggräsblommor och lägg i 5-7 nya blomklasar.

Lägg citronhack, blomklasar och 1.5 liter av vattnet som citronerna kokade i. Låt blandningen puttra i 10 minuter. Häll i sockret och rör om på samma låga värme. Rör tills sockret löst sig. Höj temperaturen och vänta på att sockret ska ändra karaktär på sylten och bubblorna blir ”tjockare”. Gör syltprov. Inom 5 eller max 10 minuter av häftigare kokning så är sylten klar. Dra av den från plattan och låt den svalna i 15 minuter innan den hälls upp i rengjorda och steriliserade burkar och lock.

Gott på ostsmörgås, kex, till ost, till kakor och rulltårta, till glass och yoghurt. Osv.

 

 

älggräs i grupp (via mail)

Andra älggräsrecept:
Älggrässaft

5 svar till “Citron- och älggrässylt … eller är den en marmelad?

 1. Det låter magiskt gott

 2. Jag har kokat den här sylten/marmeladen och den blev verkligen jättegod! Första kokvattnet räckte inte till dag 2 så jag fick fylla på med vatten, men i övrigt fungerade receptet bra.
  Kul att se att det finns andra som också uppskattar älggräs, jag har känt mig ganska ensam att samla blommor till saft. Nu ser jag fram mot receptet på rabarber- och ingefärasylt!

  • Roligt att du gillar sylten. Jag tycker att älggräs och citron är fantastiskt goda ihop. Och jag håller med om att det finns ganska få för att inte säga inga älggräsrecept på svenska. Finns desto mer i UK – och det är där det finns riktigt många recept. Vad brukar du göra av älggräs?

   • Jag har hittills bara kokat saft, och även använt saften istället för flädersaft i till exempel drinkar.

   • I drinkar är gott. Nästa inlägg handlar en speciell sorts drink. Hur älggrässaft görs om till bubblig och frisk soda m hj av fermentering. Brukar du använda några andra blommor utöver älggräs (å fläder)?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s