Ängens drottning ger en frisk och smakrik saft – Älggrässaft

Saften smakar körsbär och mandel. Samtidigt. Någon associerar till amaretto pga mandelsmaken och någon annan till körbärspaj.

Matsamla älggräsblommorna en torr dag. De sägs vara som mest intensiva avseende smak och doft en solig morgon/förmiddag men jag har inte märkt någon skillnad om jag plockat blommorna på en förmiddag eller en eftermiddag. Det här är tacksamma blommor att plocka – det tar ca 15-20 minuter att plocka 50 blommor. (Blommorna kan frysas när de är rensade om inte tiden räcker för att göra saft samma dag som blommorna plockas)

 

älggrässaft närbildFotograf: Jessica Andersdotter http://jessicaandersdotter.se/blogg/

Älggrässaft
Ca 50-60 blomkvistar älggräs
1-2 ekologiska citroner i skivor
1-2 kg socker
2-3 liter vatten

Måttangivelserna skiftar beroende på hur och när saften ska användas och förvaras:
– Om den ska drickas direkt så kan mindre socker användas men kanske koka saften på 60 blommor istället.
– Om den ska förvaras i små plastflaskor i frysen så kan också mindre mängd socker användas.
– Men om saften ska kunna stå i ett skafferi så behövs stora mängder socker för konservering och lite atamon (motsv) för att saften ska hålla ett år eller så.

Metoden för att göra älggrässaft är samma som för fläder. I år så provar jag också att frysa påsar med 50 älggräsblommor precis som man kan göra med fläder för att kunna koka saft i vinter.

Rensa blommorna från små insekter.

älggräsrensning närbild

Använd en stor kastrull och koka upp vattnet.
Rör ner sockret så att det löses upp. Lägg ner blommorna med skaftdelen uppåt och låt det koka upp (här avslöjas hur välrensade blommorna är eftersom små insekter flyter upp i ytan – bara att skeda bort).
Lägg i citronskivorna och dra bort kastrullen ifrån värmen.
Låt blandningen stå kvar i kastrullen eller häll över den i en ren hink. Låt blandningen stå svalt i två dygn och sila sen bort blommor och citron.
Kvar är en oerhört god saft och citronskivor som kan skäras upp i småbitar och användas i sylt, i sockerkaka eller till vaniljglass (släng dem inte!).

Saften hälls upp i flaska och förvaras i kylskåp om sockernivån är på medelnivå. Om den är lättsockrad så hälls den upp på små plastflaskor och läggs i frysen direkt. För saft som är sockrad för att nå en konserverande effekt så hälls den upp upp i väl rengjord och värmd flaska (steriliserad) för förvaring i skafferi.

Servera saften kall.

Hur väljer jag rätt sorts blommor?
Välj blommor som är till hälften utslagna. Blommar rejält men har fortfarande knoppar.älggräs perfekt att plocka (via mail)

På bilden nedan finns några vackra och väldoftande älggräs men de har blommat lite för långt och de fungerar inte lika bra att göra saft på.

älggräs i grupp (via mail)

Andra recept med älggräs:

Citron- och älggrässylt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s