Torkad och fryst älggräs

Älggräset smaker och dofter förs över lätt till drycker och i soppor. Historiskt så kryddades mjöd, öl och brännvin med älggräs (som tidigare hette ölgräs). Man strödde också ut bladen i bostäder för att de skulle dofta bättre – på samma sätt som granris användes på vintern. Jag kommer att använda torkad älggräs i min torra och halvsvala ”matkällare” så att den doftar gott. Som matkällar-potpurri i en tunn tygpåse.

Älggräs innehåller spireasyra – salicylsyra ungefär som acetylsalicylsyra/magnecyl och sägs ha smärtlindrande egenskaper och kan vara irriterande för magslemhinnan för de som är känsliga för magnecyl.
UPDATE:
Älggräs tillhör mao den grupp av växter, grönsaker, rötter, nötter och frukter som innehåller en liten mängd salicylsyra som tex alfalfa groddar, aprikoser, avokado, blåbär, björnbär, bondbönor, broccoli, champinjoner, cikoria, dadlar, dill, gurka, guava, gurkmeja, jordnötter, körsbär, mandarin, mandel, nätmelon, oliver, paprika, rädisor, russin, röda vindruvor, spenat, sötpotatis, tomater, äpplet ”Granny Smith”.
Så tål man inte magnecyl och redan undviker flera frukter och grönsaker av det skälet så bör man undvika eller vara mycket måttfull vad gäller mängden älggräs/dag. Men har man inte en känslighet för magnecyl så ger älggräs istället ett stort nöje i matlagningen. Det finns många gamla spännande recept som innehåller älggräs och där bittermandelsmaken fungerar fantastiskt bra. Ingen i min familj har överkänslighet mot salicylsyra så vi äter produkter med älggräs då å då. Om vi bjuder på mat med älggräs i så berättar vi att det finns lite salicylsyra – så att ingen får ont i magen i onödan.

Torkat älggräs (blommor och blad)

Blommorna:
Jag använder en Evermat och lägger ut ett gäng blomkvistar på varje torkvåning. Torkar på 30-35 grader tills blomkvistarna är torra. Repar av blommorna i en svart burk med tätt lock. Används i te eller som krydda.

Bladen:
Torkas på samma sätt som blommorna men har lite annorlunda användningsområde. Bladen är godare än blommorna i te. Mycket godare. Kanske de godaste tebladen som man hittar i skog och mark.

Fryst älggräs
Rensade klasar med älggräs läggs i en plastpåse som stängs ordentligt. 50 i varje påse så är det är färdig påse för senare saftkok av älggräs.

älggräs i landskap4 (via mail)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s