Rabarber- och ingefärasylt med älggräs

Det här är en sylt med lite sting från ingefäran och söta toner från älggräset.

20140719_2967_m
Fotograf: Jessica Andersdotter http://jessicaandersdotter.se/blogg/

600 gram rabarber
citronzest från en halv citron
en halv citron av citronskivor som legat med i älggrässaften och som mest smakar och doftar älggräs
2 älggräsblommor
500 gram syltsocker med pektin
citronsaft från en ekologisk citron
1 dryg tsk finriven ingefära

Koka upp rabarber, citroner, citronsaft och älggräs på medelvärme (inte för lång stund).
Ta upp älggräsblommorna innan sockret hälls i.
Tillför sockret och rör tills det löst sig. Höj värmen så att sockret kan omvandlas men inte omvandlas för mycket.

Ganska snabbt börjar sylten ändra karaktär och bubblorna ändrar utseende. Gör ett syltprov!
Dra av kastrullen från värmen medan du gör syltprovet så att den inte kokar för långt.
Skeda upp lite sylt på en tallrik och dra skeden genom syltklicken. Sylten ska förbli delad och inte rinna ihop. Koka lite till om det behövs.

Men hela kokprocessen ska vara ganska kort och inte längre än 15-20 minuter – då smakar frukten mest och sockret har inte karamelliserats.

Häll upp sylten i glasburkar som är väl rengjorda och kokade i vatten under 5-10 minuter. Stäng locket direkt.

Gott till yougurt, glass, på syltkakor, till rulltårtor. Sylten brukar bli fast av detta recept. Om den blir rinnig så kan den ändå användas till allt utom syltkakorna. Ingen kris mao.

älggräs i landskap3 (via mail)

 

Lämna en kommentar