Göra egen gingerbug – ingefärastart till soda

Att ha en gingerbug stående i kylen är både praktiskt och roligt. Det är enkelt att väcka upp den genom att ta fram den i rumstemperatur och mata den med socker i 4-6 dagar innan den ska användas. Den håller i åratal om man inte slarvar med skyddsduken som jag gjorde för några veckor sen med konsekvensen att fruktflugorna trampade omkring i den som galningar och i sin tur tog med helt andra bakterier som nu gör om gingerbuggen till något vinägerliknande.

Det här är rätt tid på året att göra sin ingefäraodling. Det är tillräckligt varmt. Den hoppar igång lättast om det är 22-23 grader (om det blir kallare så måste lite motåtgärder sättas in för att höja temperaturen).

Jag tänkte ha många bilder och göra kontinuerliga uppdateringar om min gingerbug tills den är stabil och användbar. Häng med!

Soda på gingerbug smakade jag för första gången i Berkeley för mer än två decennier sen. Den har hängt med sen dess. Eftersom jag inte dricker alkohol så söker jag kontinuerligt efter alkoholfri dryck som är god som den är och till olika sorters måltider.

Soda kan sen göras på lite vad som helst som har socker i sig. Ingefärastarten kommer att förbruka en stor del av sockret och lämna kvar goda små bubblor och en fermenterad smak som svagt påminner om det som finns i cider och öl. Fermenteringen lyfter fram smaker som redan fanns i drycken men som blir tydligare. Det blir mousserande, inte så sött och är oftast fantastiskt helt kall. Den är klar efter två dar i rumstemperatur ca 18-20 grader och då måste den ställas in i kylskåpet för att sakta ner fermenteringen. Det här är ingen dryck som kan sparas. Det är gingerbug’en som sparas.
Jag gillar att använda hallonjuice, äppeljuice, blåbärsjuice, hemmagjord bärsaft utspädd men inte för svag, ingefärasaft, flädersaft, barley water osv.

Det här är målet:
bild-1

 

Det här är starten:
behövs till gingerbug

Följande behövs:
– Ekologisk ingefära, KRAV-märkt eller odlad i Sverige (tex Juntras) – jag har provat med ”vanlig” ingefära men det går inte. Ingenting händer. Blandningen står i burken å är stendöd. Leta lite till istället. Ring runt. Ingefäran på bilden är från Järna, men jag har hittat ekoingefära på ICA Liljeholmen och andra välsorterade butiker (tex ICA Maxi, Västerås). Att hitta ingefäran är det krångligaste med hela den här processen. Allt annat är lätt pyssel som drar ut över tid (jag använder ett mobillarm för att minnas stegen). Gammal skrynklig och mjuk ingefära fungerar inte heller.
– socker
– vatten, som har kokats upp och fått svalna. Genom att koka vattnet så avlägsnas en del klor och annat som finns i vattnet och som annars skulle döda de små sköra ”arbetsmyror” (jäst och bakterier) som man försöker skapa en optimal tillväxtmiljö för.
– glasburk med lock, jag använder en 0.5 liters burk utan gummiring (så att burken går att stänga men inte vara helstängd när den förvaras i kylskåpet). Det är den burk som ska avvecklas som är med på bilden. Glasburken som ska användas ska vara rendiskad och kokad i vatten eller stått i ugn (110 grader) i 10-20 min.
– en bit rent tyg och gummisnodd (för att täcka öppningen under uppbyggnadsfasen. Det här är en syrebaserad process så det behöver kunna komma ner syre – men inte fruktflugor och smuts).
– till själva sodasteget krävs plastflaskor – det kan och kommer att byggas upp ett mycket stort tryck i flaskan. En av mina glasflaskor exploderade tidigt en lördagsmorgon förra året. Det var glassplitter och soda över varje yta i köket. Taket inkluderat. Ingen skadades tack och lov och det berodde nog främst på att klockan var 5.00 när det smällde.

Nästa steg blir starten:
2 tsk skivad ingefära med skal och allt och  2 tsk socker rörs runt med vatten som täcker ingefäran. Täck med tyg och håll fast tyget med en gummisnodd.  Ställ burken på en varm plats i köket och där du ser den lite då och då.
Upprepa varje dag i 5-7 dagar beroende på hur stor gingerbug du vill ha. Tillför 2 tsl ingerfära, 2 tsk socker och vatten (som kokats upp till 100 grader och sen svalnat)

—–

Nu har det gått några dagar och två-tre dagar in i processen så börjar små små bubblor att synas. Tecknet på att ingefärastarten kommit igång. Hurra!

Foto från dag 4 – rakt uppifrån. Vätskan fyller ca 1/3 av burken. Jag fortsätter att fylla på med en bit skivad ingefära, socker och kokat, svalnat vatten tills 2/3 av burken är fylld.
gingerbuggen har kommit igång

 

När burken är fylld till 2/3 och bubblar rejält är den redo att användas. Om du inte ska göra soda under de närmaste dagarna så ställ in burken i kylskåpet. Kom ihåg att mata gingerbuggen med ett par teskedar socker då och då. Som längst har jag glömt bort min burk i 8 veckor och det var inga problem även om de flesta brukar fylla på socker betydligt oftare.

Testa att göra soda på det du gillar. 1 msk gingerbug-vätska till 1 liter juice/saft. Skaka lite och låt plastflaskan med stängt lock stå framme i rumstemperatur tills det börjar bubbla. Låt den mogna lite till – ibland räcker det med 3-4 timmar. Avbryt när det blivit ett ordentligt tryck i flaskan. Det känns lätt om flaskan är av en ”mjuk” modell. Avbryt då fermenteringen genom att ställa flaskan i kylskåpet. Soda ska vara nära alkoholfri och kunna drickas av alla så fermenteringen måste avslutas tidigt.

Gingerbuggen håller  åratal om den matas regelbundet!

 

 

10 svar till “Göra egen gingerbug – ingefärastart till soda

 1. Stämmer det verkligen med bara 2 tsk skivad ingefära? Ser ut att va mycket mer…
  Och om jag har 22-23 grader inne, kan jag dra igång en sats nu då?
  Helt fantastisk blogg du har, så himla mycket roliga grejer man vill prova! 🙂

  • Tackar! Bra påpekande. Du har rätt att det krävs mer än bara 2 tsk ingerfära. Det går åt 2 tsk ingerfära vid varje tillfälle. Just det här inlägget skrev jag på vid flera tillfällen med bilder från dag 4 mm. Så jag har lagt till de meningar som saknades. Testa att starta en gingerbugg nu och gör goda jul- och nyårsdrycker. Med en färdig bubblande gingerbugg på köksbänken så startas sodan 3 dagar innan den ska drickas (märk flaskorna med datum och använd plastflaskor). Lycka till!

 2. De här bara måste jag testa! Ligger hemma sjuk nu, men så fort jag orkar vill jag sätta igång!
  I steget när du gör sodan skriver du att gingerbugen förbrukar en del av sockret i saften/juicen man tillsätter. Nån aning om hur mycket som förbrukas? I själva gingerbugen, förbrukas sockret man tillsätter där åxå? När sockret ”förbrukas”, vad blir det istället då?
  Jag undviker att äta socker i största möjliga mån, men i somras gjorde jag rabarber- och fläderblomssaft som jag sockrade betydligt mindre än recepten angav, tyckte det blev friskt och gott istället för sött och sliskigt.
  Tänkte jag skulle testa att blanda dom med gingerbug. Skulle det funka med en saft helt utan tillsatt socker tror du, eller nåt gjort på sötningsmedel? Eller behövs det socker för att processen ska fungera?
  Gjorde i helgen två olika glögg på min rabarber- och flädersaft som de kanske är dax att provsmaka nu. Tycker köpt glögg ofta innehåller för mycket socker och alkohol för min smak.

  • Sockret omvandlas till bubblor och ”soda” och är helt nödvändig för processen. Det är nästan inget socker kvar när drycken är klar – du kommer att bli förvånad över hur tydlig frukt- och bärsmaken kommer fram. Jag har använt färsk äppeljuice som jag köpt i närmaste matbutik många gånger och det är en fantastiskt god dryck man får. Mitt förslag är – testa. Gör en liter valfri dryck och tillsätt en msk bubblande gingerbugg (utan ingefärabitar såklart) och se hur det blir efter 2-3 dagar. Jag har ingen erfarenhet av hur sötningsmedel påverkar processen.

   • I lördags satte jag igång min gingerbug! I söndags glömde jag mata den. I går glömde jag de där med kokat vatten och hällde direkt från kranen. Idag hade det börjat bubbla! 🙂 Kom både ihåg att mata den och använda kokat vatten så ska bli spännande att se hur den mår imorrn!

   • Med lite tur så kommer det att gå bra. Man kokar vattnet för att få bort kloret som ju dödar de små bakterier som ska jobba i ginger buggen. Du kanske har eget vatten utan klor och då går det ju bra att använda även om det vanligaste är att koka vattnet oavsett.

   • Roligt att det börjat bubbla!

 3. Tror min gingerbug har dött… 😥 Det är knappt några bubblor i den längre (innan har det bubblat som tusan) och igår em/kväll gjorde jag min första soda (på fläderblomssaft), men den har det inte hänt nåt med alls än. Gingerbugen har hela tiden stått framme i rumstemperatur.
  Igår morse hittade jag en ynka lite fluga i gingerbugen, kan de va den som har förstört allt?
  Ska påbörja en ny gingerbug idag och försöka igen, men nån soda till jul blir det ju inte. Tror du jag kan använda samma saft igen eller är den förstörd?

  • Men så trist! Upprörande. Jag har inte varit med om att den har tvärnitat så där. Har sett att den blivit segare om jag haft i för lite socker kanske. Tror inte fruktflugan kan skada så snabbt – de är mer inblandade i att sprida vinägeraktörer (tar längre tid). Om det inte bubblar frenetiskt i ginger buggen så blir det ingen soda. Kan inte tänka mig att saften är förstörd. Du kan prova att mata din ginger bug med socker, ingefära och kokt avkallnat vatten morgon och kväll och se vad som händer. Jag skulle ha startat en ny parallellt och satsat på soda till nyår.

   • Först och främst; Tack för all hjälp och alla svar!! 🙂
    Ja, igår va helt enkelt inte min dag i köket. Testade även att göra senap för första gången. Verkligen skitäcklig och jättestark.
    Har varit ute och shoppat ingefära och citron nu å hoppas innerligt att jag har fläderblomssoda och ginger ale till nyår! 🙂
    Kan du tipsa om nån bra bok om sånt här? Tycker det är jättespännande att jag har börjat upptäcka allt man kan göra själv!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s