Hela ägg i saltlag med stjärnanis och sichuanpeppar

Smaksätta och bevara hela ägg i salt och kryddor blir fantastiskt gott. När äggen legat i saltlagen i max 30-40 dagar så provkokas ett ägg för att se om de är tillräckligt salta. Om saltsmaken är för svag så får de ligga kvar i några dagar till. När de är klara så sköljs de av under vatten, torkas och läggs i äggkartonger och förvaras i kylskåpet under många många veckor.  Det här är ingen fermentering eller lufttorkning. Äggen är fortfarande råa efter att de har legat i kryddlagen. De är smaksatta. Goda som 17. Och kan användas på många olika sätt.

saltade ägg i burk 2

Vad behövs? ägg, salt, vatten, kryddor, glasburk, äggkartong.

12 goda ägg (jag använde KRAV-ägg från Årstiderna och http://www.sandahonseri.se/)
1 stor rengjord glasburk (kokt i ånga eller i ugn 100 grader i 20 minuter)
1 liter saltlag som kokats upp och svalnat helt (1 liter vatten, 2 dl jodfritt salt, 1 stjärnanis, 2 tsk hela sichuanpeppar)
Tillsätt 1 tsk risvin (shaoxing) när lagen svalnat (ger äggulan ”rätt” färg)

hela ägg i saltlag m stjärnanis o schezuanpeppar 1Under tiden tvättas och torkas äggen. Kontrollera att de är hela!hela ägg i saltlag m stjärnanis o schezuanpeppar 2

Packa äggen försiktigt i rengjord glasburk. Häll över den avsvalnade saltlagen och se till att äggen är täckta av vätska. Om några ägg envisas med att flyta upp mot ytan så fyll en plastpåse med lite vatten och knyt igen – den ska fungera som tyngd till äggen så att de täcks av lag. Märk burken med datum så att du kan hålla koll på dagarna.

Äggen ska stå i sval rumstemperatur och mörkt (ej i direkt sol) i 30 dagar.
Det är kryddorna som gör kryddlagen brunsmulig. Lagen doftar fantastiskt av stjärnanis och schisuanpeppar.

saltade ägg i burk 1

De saltade äggen kokas i kastrull i 6-7 minuter om det är hönsägg (och längre om det är större äggsorter) och sköljs med kallt vatten. Skalas och delas i halvor.
Det finns en lång rad kinesiska, singapore och sydostasiatiska recept där saltade ägg ingår på olika sätt. Serius Eats har en fin överblick över hur saltade ägg används och avsnittet återfinns först i deras inlägg:

Salted eggs are most commonly eaten hardboiled as a condiment to congee, or used raw in savory sauces. The yolk alone is often crumbled or shaved over meats or tofu, stir-fried with vegetable greens, or mashed and whisked into creamy sauces or dressings.

 

Annonser

2 responses to “Hela ägg i saltlag med stjärnanis och sichuanpeppar

  1. jasmine.brannstrom@telia.com

    Hej Lena, Glad att du är tillbaka. Intressant inlägg. Tack! Jasmine

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s