Torka persikor och nektariner och njut sen av dem hela vintern – magiska lördagsfrukostar väntar

Vi äter de gärna torkade klyftor av persika och nektarin till frukostyoghurt. Kanske en gång i veckan, tex som lördagsfrukost. Som de är. Och till ost- och charkbrickor – jag gillar dem till mitt lufttorkade kött. Sommarsmakerna exploderar i munnen! Jag föredrar de torkade nektarinerna – dels håller de smaker och konsistens bäst och dels håller de sig fina längst. Den frukt som man torkar själv innehåller ju dessutom inget extratillsatt socker. Något som annars är oväntat svårt att hitta i butik. Frukten är ju redan söt och smakrik så jag har aldrig riktigt fattat varför den torkade frukten ska sockras extra.

IMG_1709

Till en yoghurttallrik så går det nog åt 6-8 klyftor/person/frukost och varje frukt ger 8 klyftor så det blir ca 52 frukter per person. Det är mao helt görbart under några sommarveckor att torka sitt vinterförråd.
Släpa hem fina frukter. Låta dem mogna lite till så att de är söta och goda. Torka dem över natten eller 10-12 timmar på lågtemperatur 35-38 grader. I torkmaskin eller i varmluftsugn. Undvik temperaturer över ca 45 grader eftersom de tappar så mycket i smak då. Lägg dem sedan i burk eller påse som kan försluta helt tätt. Jag använder mindre påsar som kan förslutas och stängas med en ”dragkedja” (finns bla på Lidl) och pressar ut luften så gott det går. Och förvarar dem mörkt. Förra årets torkade nektariner är fortfarande lika goda som när jag stängde påsen.

4 svar till “Torka persikor och nektariner och njut sen av dem hela vintern – magiska lördagsfrukostar väntar

  1. Hej. Har torkat nektariner under natten. Är fortfarande mjuka,men jättegoda. Hur ”torra” ska de vara?

  2. Jag har ett stort persikoträd som just nu dignar av frukt som vi inte hinner äta upp. Perfekt tips att torka. Men blir de inte väldigt bruna och tråkiga?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s