Jag gillar att mjölksyra med indiska, kinesiska, koreanska och mexikanska kryddor. Smaker jag gillar. Som passar till de maträtter vi lagar.
I de flesta matkulturer så mjölksyrar man grönsaker. Ett bra och gott sätt att bevara grönsaker på och i många fall så blir inte maträtten ”klar” utan de mjölksyrade komponenterna. Ibland så gör vi frukostmorötter å kryddar med ”pepparkakskryddor” – supergott till yoghurt.
Fermenterade morötter med sydindisk kryddning
Kanji – indisk fermenterad dryck
Majs – med sydameriknsk kryddning, gott till tex mex
Het fermenterad sås – louisiana style
Mer sällan eller nästan aldrig så gör jag surkål på baltiskt eller tyskt vis. Men lagar å andra sidan nästan aldrig några rätter från dessa regioner. Synd. Finns mycket att upptäcka där.
Här är en fin och inspirerande film om en lettisk familj som gör stora lass av surkål. Ordentlig storlek på alla verktyg och äpplena slängs ner hela. Allt sker utan krusiduller och förhållningssättet går att använda oavsett vilken kryddning eller mjölksyrningsmetod som används. Bra råvaror är halva jobbet.
Varför, varför, varför fortsätter du inte denna intressanta blogg?
Tackar! Kul att du vill ha mer. Återkommer så snart hälsan vill!
Det vore roligt.Jag är absolut inte ensam om att tycka det.
Så glädjande att höra!
Du skriver om väldigt intressanta saker!