Om

En blogg där jag samlar mina matprojekt. Grundlig matlagning, råvaror och mathantverk – ett kulinariskt zick-zackande med framgång, bakslag och provsmakning i Lena Jupiter Larssons kök. Allra bäst vore en matkällare men i brist på det så använder jag mitt extra kylskåp maximalt och en liten extra lokal som är alldeles för varm och torr – men som ändå är mitt lilla mathärbre.  Nyfikenhet, självförtroende och väntan är viktiga ingredienser vid förädling av råvaror på det här sättet. Det är mest (hantverks)projekt som äts vid ett helt annat tillfälle än vid själva tillverkningen. Försöker följa Bob del Grossos devis ”If it doesn’t stink and isn’t slimy, it’s probably fine”. Det här är min minnesbank till mina barn och ersätter ett ostrukturerat system av lösa lappar.

Jag har varit vegetarian i över 20 år men skriver bara då och då om vegetarisk matlagning (utöver nöjet att göra ost och fermentering som kommer från helvegoperioden). Istället är det numera kött av hög kvalitet som intresserar mig – gärna direkt från gården där de fötts upp. Och viltkött. Samt kunskap om att äta ”hela djuret” och inte bara de enkla bitarna. Och hur allt det här kan bli en god och vacker måltid.

Det finns en del krävande matlagning på den här bloggen. Det kan vara svårt rent tekniskt, man måste vara noggrann ibland – särskilt i de moment där botulism finns med i riskbilden (det är tex därför jag alltid använder nitrit vid lufttorkning av kött). Jag är extremt noggrann vad gäller botulism och Östersjöfisk. Och i andra sammanhang måste man lita på sina matsinnen och förnuft, tex vid fermentering – vill jag äta det här? (det händer ju att en fermentering misslyckas).
I övrigt så kommer jag inte kommentera eller belysa sånt som mycket eller lite socker, mycket eller lite salt, mycket eller lite fett, mycket eller lite chili, mycket eller lite kött, råmjölk eller pastöriserat, alkohol i maten eller inte. Eller vilka örter, bär och svampar som man föredrar att äta. Alla hanterar sånt olika och man måste utgå ifrån sin egen kompetens. Jag äter och dricker aldrig samma mat och dryck två dagar i rad – en enkel grundregel som jag fick av min mormor som liten. Och som jag gett vidare till mina nu vuxna barn. Men även här måste var och en ta sina egna beslut. Jag har ett helt stycke om sånt som den här bloggen inte är helt enkelt för att det finns så många åsikter om mat och vad som är rätt och fel – men det här är inte en blogg om det. Det här är en blogg om matprojekt. Matprojekt som jag tycker är roliga och utvecklande.

Om fotografierna är riktigt fina så har bildbegåvade Jessica Andersdotter tagit dem. Annars är det jag.

Email:  lena.jupiterlarsson-at-gmx.com

(Min andra blogg handlar om  CSR, Citizen empowerment och hållbarhet)

2 svar till “Om

  1. Vilken rolig och inspirerande blogg du har! Jag älskar matprojekt, och har sedan jag började läsa i lördags genast satt igång en gingerbug, satt en omgång älgörtssaft och torkat vattenmelon. Nu sitter jag och letar mer inspiration medan lagen till min watermelon rind pickles kokar på spisen. Tack!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s