Jag brukar försöka äta fler köttdetaljer på djuret och jag vill ha kött som smakar gott. Jag gillar att transformera. Låta tid omforma enkla goda råvaror så att de upphöjs till något fantastiskt – något som man kan längta efter. Numera köper jag då och då en halv gris, lufttorkar en tredjedel, gör korv och salami på en tredjedel och kokar framdelar (framlägg, tunga, tjocka revben) länge länge i kryddblandningar och delar upp det kokta köttet i mindre paket och lägger dem i frysen. Buljongen som blir kvar efter köttkoket sparas och bildar bas i soppor mm. Framdelskött blir också goda riletter (god brun köttsylt).
Den här gången kokar jag picnicbog av rapsgris till en matbloggtävling som jag blivit inbjuden till av Scan. Picnicbogen på ca 1.2 kilo kommer att kokas i kryddor och det smakrika köttet som bara vill falla isär i goda bitar kommer att användas vid tre måltidstillfällen för fyra personer (totalt 12 portioner). Fredagstaco med djupa och intensiva smaker: i två högar med kött med ca 500 g + 500 g (fryses) och en liten mängd 200 g kött men desto mer picnicbog-buljong i en linssoppa.
Basen utgörs av köttkokning i 2,5 timmar där det mesta sköter sig självt. Köttet kan kryddas på olika sätt men jag är förtjust i kryddkombination som finns i Jane Grigsons ”Charcuterie and French Pork Cookery” från 1967. Det är en klassisk mix som passar till olika charcuterier och köttkok av framdelskött: enbär, lite riven muskotnöt, lagerblad, timjan, svartpepparkorn och kryddnejlika. I ett köttkok behövs också morötter och lök. Under det stillsamma långkoket ska allt gelatin lösas upp och köttet bli mjukt och ta upp smak av de fina kryddorna.
När köttet faller i bitar så lägg upp det på en skärbräda för att svalna och sorteras och delas upp till tre måltidstillfällen. Den goda (fullproppad med smak) köttbuljongen hälls upp i en stor glasburk och sparas till linssoppan som äts på måndagskvällen.
Koka picknickbog:
I stor kastrull, täck köttet med kallt vatten och koka sakta upp. Skumma av allteftersom. När skumningen slutat så hälls torra kryddor, morot i bitar och lök i bitar ned i koket. Koka på svag värme. Vattnet ska precis röra sig. I ca 2.5-3 timmar.
Kokingredienser:
2 enbär
lite riven muskotnöt
2 lagerblad
1 tsk timjan
8 pepparkorn
1 kryddnejlika
2 morötter
1 lök
Kryddig tacosås med mandel och kokt kött:
En smakintensiv tacosås där köttet rörs ner på slutet till en efterlängtad och god sås- och köttblandning. Är gott till tortillabröd, fem- sex sorter finskurna krispiga grönsaker (små tomater, gurka i tärningar, två sorters sallad, hela sugarsnaps, avocado) och köpt/egentillverkad ricotta (eller queso fresco som också är en lättgjord färskost). Jag har även använt tunga från rapsgris till detta fredagstaco-recept.
Till ca 500 g kryddigt kokt kött och 4 portioner
Rosta skalade mandlar tills de precis får färg och börjar släppa ifrån sig fina mandeldofter. Lägg dem åt sidan.
Rosta på torkad chili av olika sorter, tex söt anchochili och rökig chipotlechili i het panna. Lägg över dem i en skål och täck dem med kokande vatten och låt dem stå och mjukas upp i 30 minuter.
Stek en halv röd lök och färsk/fermenterad vitlök på svag värme i ister.
Jag använde fermenterad vitlök som jag gjorde i somras på nyskördad vitlök. Nu är de mjuka och intensiva på samma gång och två klyftor till såsen är lagom.
Klipp chilin i bitar och låt de puttra ihop med löken. När lök och chili är mjuk så är det dags för näste steg = tomaterna. En burk med goda hela ekologiska tomater som hackas grovt och läggs ner i stekpannan. (Mutti har också riktigt goda konserverade tomater). ”Tomatvätskan” sparas en stund och används senare om såsen blir för torr. Krydda med kanel och kryddnejlika och låt det puttra i 20 minuter till. Rör ner köttet och mandeln. Smaka av om salt och peppar behövs.
Tacosås:
1/2 dl skalad mandel
1 anchochili
1 chipotlechili
1/2 röd lök
1 färsk vitlöksklyfta eller 2 fermenterade
1 tsk ister att steka i
1 burk hela ekologiska tomater
1-2 krm kanel
1/2-1 krm kryddnejlika
500 g kryddad kokt picnicbog i bitar
salt, peppar
Linssoppa med små kryddiga köttbitar. Kanske är den himmelsk? Tror nästan det.
Har stor erfarenhet av linssoppor eftersom jag var vegetarian av hälsoskäl under ca 20 år. Jag gillar dem och de kan varieras med alla kryddblandningar som finns. Det viktigaste trixet för att linssoppan ska bli gudagod är smöret. En äldre dam i en hälsokost butik lärde mig smörtricket nån gång under 1984 – dvs några år innan internet kunde hjälpa till med sådan viktig kunskap.
Buljongen från koket av picnicbogen utgör basen i soppan och bara vetskapen om att det står en stor glasburk med god buljong och väntar gör att linssoppan känns tillagad till hälften. Som många linssoppor blir den godare om den får vila en natt i kylskåpet.
Morötter i bitar, hackad lök, vitlöksklyftor, ekologiska tomater i burk alt Muttis tomater på burk, färsk riven ingefära, spiskummin, kanelstång, lagerblad, svartpepparkorn, köttbuljongen, gröna linser, svarta linser, smör och små köttbitar utgör stommen i soppan.
Rosta kryddor i kastrullbotten. Blanda ner allt annat utom smör och svarta linser. Låt det puttra i drygt en timme. Ibland tar det längre tid. Kontrollera så att de är mjuka. Blanda ner svarta linser på slutet så att soppan blir prickig (eller koka de svarta linserna i en egen kastrull och rör ner dem i soppan på slutet). Rör ner smöret i omgångar och låt soppan vila i ca 10 minuter.
Linssoppa:
200 gram kryddigt kött, 4 portioner
2 morötter i bitar
1 hackad lök
2 färska vitlöksklyftor eller 3 fermenterade vitlökar
1 burk ekologiska tomater alt Muttis tomater på burk,
1 bit färsk riven ingefära
1 tsk spiskummin
1 kanelstång
1 lagerblad
5 svartpepparkorn
1 liter köttbuljong från picknickbog
3 del gröna linser
1/2 dl svarta linser
100 gram smör
200 gram små köttbitar
Det har doftat ljuvligt i köket under de tre matlagningsstegen. Skönt och bra.
Det är är ett imponerande gäng som deltar i den här tävlingen :
Kinna Jonsson http://kinnasblogg.blogspot.se
Andreas Ivarsson http://blogg.alltommat.se/inthekitchen/ Madeleine Landley http://www.landleyskok.se
Karoline Nordefors http://www.dinvinguide.se/nordefors/
Hanna Nilsson http://www.matlagerskan.se/
Lena Larsson https://grundligmatlagning.wordpress.com
Stina Patetsos http://www.jennieochstina.com/
Lisa Lönner Pulkkinen http://husmorlisa.se/
Annika Ingemarsson http://www.smaskens.nu/
Ulrik Strandberg http://www.glimtenigrytan.se/
Sandra Callermo http://sandrasmatkrypin.blogspot.se/
Charlotte Jenkinsson http://blogg.alltommat.se/jenkfood/
Kari Andersson http://www.spisat.se/
Anette Rosvall http://anetterosvall.se/